(0341)255473 info@rch.ge
რეგისტრაცია

ჰემოგლობინის დონის ასამაღლებლად

administrator 9-09-2016, 00:26 792 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 ჰემოგლობინი რკინის შემცველი რთული ცილაა. მას სისხლის წითელი უჯრედები - ერითროციტები შეიცავს. ჰემოგლობინის მთავარი ფუნქცია ჟანგბადის შეკავშირება და ქსოვილებისთვის მისი მიწოდებაა. ფილტვების კაპილარებში შეკავშირებულ ჟანგბადს ჰემოგლობინი ორგანიზმის ყველა ქსოვილსა და უჯრედს აწვდის. სამაგიეროდ იქიდან ჟანგვითი და სხვა მეტაბოლური პროცესების შედეგად გამოყოფილი ნახშირორჟანგი გამოაქვს. სისხლში ჰემოგლობინის დონე ადამიანის ჯანმრთელობის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი მაჩვენებელია. დაბალი ჰემოგლობინის მქონე ადამიანს უსიამოვნო შეგრძნება აქვს, ზოგად სისუსტეს, ადვილად დაღლას, თავბრუხვევასა და თავის ტკივილს უჩივის. იმისთვის, რომ სისხლში ჰემოგლობინის შემცველობა აიმაღლოთ, უპირველეს ყოვლისა, უნდა გაარკვიოთ მისი დაქვეითების მიზეზი. ამისთვის გამოცდილ ექიმ სპეციალისტს უნდა მიმართოთ და სათანადო გამოკვლევები ჩაიტაროთ. თუ ადამიანს სისხლში ჰემოგლობინი დიდხანს დარჩა დაბალი, მის ნორმაში მოსაყვანად მედიკამენტების მიღება დასჭირდება, მაგრამ თუ ჰემოგლობინის დაქვეითება უმნიშვნელოა და პერიოდულად იჩენს თავს, მისი ამაღლება რაციონალური კვებითაც შესაძლებელია. რომელი პროდუქტები მივიღოთ ამისთვის? ფაფაფაფა ბევრს არ უყვარს. არადა ის მეტად სასარგებლოა ჩვენი ორგანიზმისთვის, აუცილებელიც კი. ჰემოგლობინის მოსაწესრიგებლად განსაკუთრებულად კარგია წიწიბურას და ხორბლის სრულმარცვლოვანი ფაფები. ისინი წყალში მოხარშული, უშაქროდ უნდა მიირთვათ. ასეთი საკვების მიღება ტანჯვად რომ არ გექცეთ, შეგიძლიათ დაუმატოთ ის, რაც გიყვართ. მაგალითად, ქიშმიში, გოგრა, კარაქი, თაფლი. ბოსტნეულის სალათებიდაბალი ჰემოგლობინის მქონე ადამიანებმა მთელი წლის განმავლობაში უნდა მიირთვან ცოცხალი ბოსტნეულის სალათები. განსაკუთრებით სასარგებლოა სტაფილო, კომბოსტო, ჭარხალი, ბულგარული წიწაკა, მწვანილებიდან - ოხრახუში, კამა, მწვანე ხახვი. ნუ დაგავიწყდებათ გოგრაც. მოხარშულ გოგრას შეგიძლიათ ცოტაოდენი თაფლი მოასხათ და ისე მიირთვათ. გოგრის ფაფას თაფლთან ერთად ხშირად ნიგოზსაც ამატებენ. ეცადეთ, ეკოლოგიურად სუფთა ბოსტნეული შეიძინოთ და გამოყენების წინ მაქსიმალურად მოაცილოთ ის ნაწილები, რომლებშიც ყველაზე ინტენსიურად გროვდება ნიტრატები. ახალგამოწურული წვენებიჰემოგლობინის დონის ასამაღლებლად რეკომენდებულია ახალგამოწურული წვენებიც - სტაფილოსი, ვაშლისა და ჭარხლისა. შეგიძლიათ, ერთმანეთში აურიოთ და ისე მიირთვათ, ოღონდ ნარევში სტაფილოს წვენის შემცველობა ორჯერ მეტი უნდა იყოს, ვიდრე ჭარხლისა და ვაშლის, ანუ სასურველია დაიცვათ ასეთი თანაფარდობა - 2:1:1. ჰემოგლობინის დონის ასამაღლებლად სასარგებლოა ასეთი ნარევიც - 270 გრამ სტაფილოს წვენს პლუს 30 გრამი კამის წვენი. გახსოვდეთ, ბოსტნეულისა თუ ხილის გამონაწური უმალვე უნდა დალიოთ. ღირებულ კომპონენტთა დაშლის, ჰაერზე დაჟანგვის, რეაქციაში შესვლისა და სხვა ფაქტორების გამო რამდენიმე საათის შემდეგ და, მით უფრო, მეორე დღისთვის ის სასარგებლო თვისებებს დაკარგავს. სტაფილოს შემცველ წვენებს აუცილებლად დაამატეთ ცოტაოდენი ზეითუნის ან სიმინდის ზეთი. წინააღმდეგ შემთხვევაში მასში შემავალ კაროტინს ორგანიზმი ვერ აითვისებს. ზოგიერთი სტაფილოს წვენის მიღების წინ ცხიმიან არაჟანს მიირთმევს. არც ეს არის ურიგო. მიირთვათ ერთი-ორი კოვზი და სტაფილოს ახალგამოწურული წვენი დააყოლეთ. სხვა პროდუქტებიჰემოგლობინის დონის მოსაწესრიგებლად კარგია მწიფე ქლიავი. მან, ვისაც დაბალი ჰემოგლობინი აქვს, ეს ხილი მთელი სეზონის განმავლობაში უნდა მიირთვას. გარდა ამისა, უნდა გაყინოს და ზამთარშიც გამოიყენოს. ეფექტიანია ნიგვზის, ქიშმიშისა და თაფლის ნარევი. ქიშმიშის ნაცვლად ნიგოზსა და თაფლს ზოგჯერ შტოშს უმატებენ. საკმარისია დღეში 1-2 სადილის კოვზი ნარევის მიღება. რა უნდა გვახსოვდეს რეგულარულად უნდა სვათ წყალი; დღის განმავლობაში აუცილებლად უნდა აკონტროლოთ მისი მიღების ბალანსი (1-1,5 ლიტრი). რკინის შემცველი პროდუქტები - თევზი, კვერცხის გული, შავი პური, პარკოსნები, სოია, კამა, სალათის ფურცლები, ოხრახუში, ატამი, ვაშლი და სხვა - არ უნდა მიირთვათ შეუთავსებელ პროდუქტებთან ერთად. მით უფრო, არ უნდა დააყოლოთ ჩაი, ყავა და ტანინის შემცველი სხვა სასმელები, რადგან ტანინი რკინის შეწოვას აფერხებს. რკინის შეწოვას ხელს უწყობსC ვიტამინი, ამიტომ ამ ვიტამინით მდიდარი ხილი და ბოსტნეული თქვენი საკვები რაციონის განუყოფელი ნაწილი უნდა იყოს. რკინითა და სპილენძით (ეს უკანასკნელი არანაკლებ მნიშვნელოვანია სისხლის წარმოქმნის პროცესისთვის) მდიდარია მარცვლოვნები და პარკოსნები, თუმცა მათში ბევრია ფიტატებიც - ფოსფორის შემცველი ნაერთები, რომლებიც ტანინის მსგავსად აფერხებს რკინის შეწოვას (სამაგიეროდ, ფიტატების წყალობით გამოდის ორგანიზმიდან წიდა). ფიტატების შემცველობის შესამცირებლად საჭიროა მარცვლეულის გაღივება და დაფქვა, პარკოსნების წინასწარ დალბობა.  

ქიშმიშის სასარგებლო თვისებები

administrator 9-09-2016, 00:25 1 648 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 "ქიშმიში" სპარსული სიტყვაა და გამომშრალ, დაჩირებულ ყურძენს ნიშნავს. ის იგივე ჩამიჩია, ყურძნის ჩირი. უკეთ, ისეთი ჩირი, რომელშიც არ არის კურკა. ქიშმიშის ცალკეულ სახეობათა სავაჭრო სახელწოდება ხშირად იცვლება და, შესაბამისად, მეტად მრავალფეროვანია, თუმცა თავად ჩამიჩის სახეობები უკანასკნელი 2500 წლის განმავლობაში არ შეცვლილა. განასხვავებენ მის ოთხ ძირითად სახეობას: წვრილი, ღია ფერის უკურკო ჩამიჩი. მიიღება ყურძნის ტკბილი მწვანე და თეთრი (ან მორუხო) ჯიშებისაგან. ქიშმიშს, ჩვეულებრივ, სწორედ ამ სახეობას უწოდებენ. ეს კულინარიული სახელწოდებაა, თანამედროვე სავაჭრო სახელწოდება კი საბზაა; მუქი ფერის, ლურჯი ან თითქმის შავი ჩამიჩი, უფრო ხშირად - შინდისფერი, ბორდოსფერი, უკურკო ქიშმიში. ცნობილია მისი ორი ძირითადი სახესხვაობა: ძალიან ტკბილი და ოდნავ ტკბილი, მშრალი კონსისტენციისა; ბაცი ზეითუნისფერი, საშუალო ზომის, ჩვეულებრივი ქიშმიში ერთი კურკით; მსხვილი, ხორცოვანი, ძალიან ტკბილი, სასიამოვნო გემოს მქონე ქიშმიში ორი-სამი დიდი ზომის კურკით. განასხვავებენ ფაბრიკული წარმოების და ხელით დამუშავებულ ქიშმიშს. ფაბრიკული წარმოების ქიშმიში გაცილებით უკეთ არის გასუფთავებული მინარევებისგან, თუმცა ნაკლებად არომატული, ვიდრე ხელით დამუშავებული. შემადგენლობა და სასარგებლო თვისებებიქიშმიში ერთ-ერთი სასარგებლო და ფართოდ მოთხოვნადი ჩირია. ის ინარჩუნებს ყურძნის პრაქტიკულად ყველა სასარგებლო თვისებას, ვიტამინებს - 70-80%-ით, მიკროელემენტებს კი 100%-ით. ვიტამინებიდან ქიშმიშში უხვადაა B1, B5, B6, B12, P, PP, C, მინერალებიდან - კალიუმი, კალციუმი, მაგნიუმი, მანგანუმი, კობალტი, ფოსფორი, რკინა. ყურძნის ჩირი დიდი რაოდენობით შეიცავს აგრეთვე ფოლიუმის მჟავას, კაროტინს,  შაქრებს (79,5-87,5%), აზოტოვან ნივთიერებებს (2,1-2,9%), ნახშირწყლებსა და ორგანულ მჟავებს. ყურძნის ჩირი ძლიერი ანტიოქსიდანტია. მისი სასარგებლო თვისებები უხსოვარი დროიდანაა ცნობილი. ოდითგან ფასდება ყურძნის ჩირის განსაკუთრებული უნარი, განამტკიცოს და დაამშვიდოს ნერვული სისტემა. ქიშმიში მეტად სასარგებლოა მათთვის, ვისაც აწუხებს დაქვეითებული არტერიული წნევა, ანემია, დაბალი ჰემოგლობინი. ექიმები მის მიღებას გვირჩევენ ცხელების, საერთო სისუსტის, გულისა და თირკმლის დაავადებების დროს. წარმატებით იყენებენ კუჭ-ნაწლავის, ფილტვებისა და ბრონქების დაავადებების, ნივთიერებათა ცვლის დარღვევების დროსაც. ქიშმიში, გარდა იმისა, რომ კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს ნერვულ სისტემაზე, ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის განმტკიცებას, არბილებს ნაწლავებს. ქიშმიში რეკომენდებული არ არის შაქრიანი დიაბეტის, კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულოვანი პათოლოგიის დროს. სხვა უკუჩვენებებია პირის ღრუს წყლულოვანი პროცესები, ენტეროკოლიტები, ფილტვის ტუბერკულოზის აქტიური ფორმა და გამოხატული გაცხიმოვნება. რეცეპტები ფურუნკულებისა და დაავადებული ფრჩხილების სამკურნალოდაიღეთ 30 გრამი უკურკო ქიშმიში და 30 გრამი გამდნარი ღორის ქონი. ქიშმიში კარგად გაავლეთ ცხელ წყალში, დაასხით ცივი, გააჩერეთ 30 წუთი, ამის შემდეგ წყალი გადაღვარეთ და ქიშმიში გასრისეთ (ჩაჭყლიტეთ) ისე, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ. შეურიეთ გამდნარი ღორის ქონი. მიღებული მასისგან ერთგვარი კვერი გააკეთეთ და პლასტირივით დაიკარით ფურუნკულზე, დაავადებულ ან არასწორად მზარდ ფრჩხილზე, რომლის მოცილებაც გსურთ. კანის ნახეთქებისა და ჩირქოვანი პროცესების სამკურნალოდაიღეთ ერთი კვერცხის გული, 30 გრამი ქიშმიში და ცოტაოდენი (დანის წვერით) ზაფრანა. ყურძნის ჩირი კარგად გარეცხეთ ცხელ წყალში, დაასხით ცივი წყალი, გააჩერეთ 30 წუთი, გაწურეთ, შეურიეთ კვერცხის გული და ზაფრანა. მიღებული მასა დაიდეთ დაზიანებულ კანზე და შეიხვიეთ.  

ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა

administrator 9-09-2016, 00:23 111 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 (გაგრძელება. დასაწყისი იხ. “ოჯახის მკურნალი” N13)4. რძის პროდუქტები: რძე, კეფირი (ან მაწონი), იოგურტი, ხაჭო, ყველი (2-3 ერთეული დღეში). წარმოადგენს ცილებისა და კალციუმის წყაროს, რომლებიც უზრუნველყოფს ძვლის სიმტკიცეს. რეკომენდებულია რძე და რძის ნაწარმი ცხიმისა და მარილების ნაკლები შემცველობით. 1 ერთ = 1 ჭიქა (250 მლ) მოხდილი რძე, რძე ან იოგურტი 1%-იანი ცხიმიანობით. 1ერთ = 1 ნაჭერი ყველი (30 გ) 20%-იანი ცხიმიანობით. 5. ცხიმები, ზეთები (2-3 ერთეული დღეში) წარმოადგენს ენერგიის, A და E ვიტამინების წყაროს, რეკომენდებულია ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო მცენარეული ზეთების (ზეითუნის, მზესუმზირას, სიმინდის, სოიის) გამოყენება და ცხოველური (ნაჯერი) ცხიმების (კარაქი, მარგარინი და სხვა) მოხმარების შეზღუდვა. ამისთვის აუცილებელია: იკვებოთ ნაკლებცხიმიანი პროდუქტებით (უცხიმო რძე, მოხარშული კარტოფილი, უცხიმო ხორცი). მოამზადოთ საკვები ორთქლზე, მიკროტალღოვან ღუმელში ან მოშუშოთ, მოხარშოთ და შემდეგ ოდნავ დაბრაწოთ. ნაკლები დაამატოთ ცხიმი (მარგარინი, კარაქი, ქონი, ზეთი). 1ერთ = 1 ს.კ. მცენარეულ ზეთს (ჩვეულებრივ, მარგარინს). 1ერთ = 1 სუფ. კოვზ მაიონეზს. 6. პროდუქტები, რომელთა მიღება უნდა შეიზღუდოს: მარილი, რომლის საერთო რაოდენობა (პურსა და სხვა პროდუქტებში მისი შემცველობის გათვალისწინებით) არ უნდა აღემატებოდეს დღეში 1 ჩაის კოვზს (6 მგ-ს). რეკომენდებულია იოდიანი მარილის გამოყენება. ალკოჰოლი (არა უმეტეს 2-3 ერთეულისა დღეში) და შაქარი (ტკბილეულში, ტკბილ სასმელებში, დამტკბარ პროდუქტებში მისი შემცველობის გათვალისწინებით). ეს პროდუქტები არ შეიცავს ვიტამინებსა და სასარგებლო მინერალურ ნივთიერებებს, საკმაოდ კალორიულია და ხელს უწყობს სიმსუქნის, შაქრიანი დიაბეტისა და კარიესის განვითარებას. ალკოჰოლის მოხმარება უნდა იყოს ეპიზოდური. 1 ერთ = 30 გ (1 სირჩა) არაყი. 1 ერთ = 110-120 გ (1 ბოკალი) წითელი ღვინო. 1ერთ = 330 მლ (1 პატარა ქილა) ლუდი. ერთდღიანი მენიუს მაგალითისაუზმე: 1 თეფში ბრინჯის ფაფა (1 ერთ) მომზადებული დაბალცხიმიან (0,5%) რძეზე (1/2 ერთ). 1 ნაჭერი პური (1 ერთ). 1 ნაჭერი ყველი (1 ერთ). ჩაი ან ყავა. სადილი: 1 საჩაროზე თეფში ბოსტნეულის სალათა (1 ერთ) მზესუმზირას ზეთით (1 ერთ). 1 საჩაროზე თეფში ბარდის წვნიანი (1 ერთ). 1 ნაჭერი უცხიმო ხორცი (1 ერთ). 1/2 საჩაროზე თეფში წიწიბურას ფაფა (1 ერთ). 2 ნაჭერი პური (2 ერთ). 1 ჭიქა წვენი (2 ერთ). ვახშამი: 1 ნაჭერი პური (1 ერთ). 1 საჩაროზე თეფში ბოსტნეულის წვნიანი (1 ერთ) ზეითუნის ზეთით და მოხარშული კარტოფილით  (1 ერთ). 1 ულუფა თევზი (1 ერთ). ძილის წინ: 1/2 ჭიქა კეფირი (1/2 ერთ). გახსოვდეთ, ჯანსაღი კვება თქვენი ფიზიკური და სულიერი აქტივობის უმნიშვნელოვანესი საფუძველია! ყველამ იცის, რომ ბევრი საკვები ამარცხებს დაავადებებს, ბევრი კი თვითონვე იქცევა სხვადასხვა მათგანის მიზეზად. სურათის დაყოფა მავნე და სასარგებლო ჯგუფებად წარმოუდგენელია. ამის გადაწყვეტა ინდივიდუალურად ხდება. ჩვენი ორგანიზმი თავად გადაწყვეტს, რომელი პროდუქტია მისთვის სასარგებლო და რომელი - ზიანის მომტანი. ჩვენ მხოლოდ ის შეგვიძლია, დავიცვათ კვების რეჟიმი. საკვები ორგანიზს უნდა  მიეწოდოს რეგულარულად. ჯანსაღი კვება გულისხმობს შემდეგს: მივირთვათ 3-6-ჯერ დღეში. დავიწყოთ დღე საუზმით. ვერიდოთ დაკონსერვებულ საკვებს. მივიღოთ მრავალფეროვანი საკვები. ნაკლებად მივირთვათ ტკბილეული. სწორად ვაბალანსოთ ნახშირწყლები, ცილები და ცხიმები. ვაკონტროლოთ კალორიები, რათა თავიდან ავიცილოთ წონის მატება. ვერიდოთ წითელ ხორცს. დღეში სულ ცოტა 5-ჯერ მივირთვათ ხილი და ბოსტნეული. ნაკლებად მივიღოთ მარილი. ნაკლებად მივიღოთ ალკოჰოლი. კერძები მოვამზადოთ ახალი ინგრედიენტებით.

სამკურნალო კვება სხვადასხვა დაავადების დროს

administrator 9-09-2016, 00:19 1 344 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 სხვადასხვა დაავადების დროს მნიშვნელოვანია სამკურნალო კვება. არსებობს სხვადასხვაგვარი დიეტა, რომელიც განსაზღვრავს ამა თუ იმ დაავადების შემთხვევაში კვებით რაციონს.სამკურნალო კვება ჰიპერტონიული დაავადების დროსჰიპერტონიის დროს უმნიშვნელოვანესია საკვების შერჩევა სამკურნალო დანიშნულებით. სამკურნალო დიეტა ორგანიზმის დაზიანებული ფუნქციების ნორმალიზებას, მაღალი არტერიული წნევის შემცირებას უწყობს ხელს, არეგულირებს ნერვულ და ნივთიერებათა ცვლის პროცესებს, აუმჯობესებს თირკმელზედა ჯირკვლისა და თირკმელების ფუნქციებს, დადებითად მოქმედებს სისხლის შედედების უნარზე. ჰიპერტონიული დაავადების მქონე პაციენტთა დიეტა უნდა იყოს სრულფასოვანი, დაბალანსებული, უნდა შეიცავდეს ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლების, ვიტამინების, მინერალური მარილებისა და მიკროელემენტების საკმარის რაოდენობას. დიეტაში მნიშვნელოვნად შეზღუდულია სუფრის მარილის, ცხოველური ცხიმებისა და ნახშირწყლების რაოდენობა. რაციონი გამდიდრებული უნდა იყოს კალიუმის, მაგნიუმის მარილებით, ჩ, P და B ჯგუფის ვიტამინებით, ლიპოტროპული ნივთიერებებით (მეთიონინი, ქოლინი), უჯრედისით, ზღვის პროდუქტებით, სხვადასხვა მინერალური ნივთიერებითა და მიკროელემენტებით, მათ შორის ორგანული იოდით. კვების მნიშვნელოვანი პირობაა ზომიერება. დღის განმავლობაში მისაღები საკვები უნდა გაანაწილოთ ტოლ ულუფებად (არანაკლებ 4-5 კვება დღეში), ბოლო ულუფა უნდა მიიღოთ დაძინებამდე არაუგვიანეს 2 საათით ადრე. საკვები მზადდება უმარილოდ, მხოლოდ ექიმთან შეთანხმებით, შესაძლებელია დღეში 3-5 გრამი სუფრის მარილის მიღება. დღის განმავლობაში მისაღები თავისუფალი სითხის საერთო რაოდენობა (წვნიანი კერძების ჩათვლით) 1,5 ლიტრია. პროდუქტები იხარშება ან მზადდება ჰაერღუმელში, უცხიმოდ. ნებადართულია შემდეგი პროდუქტები და კერძები:პური და ცომეული ნებადართულია ჭვავის პური, უხეშად დაფქვილი ფქვილით გამომცხვარი პური, უცხიმო ნამცხვარი (“პეჩენია”) (ჭარბი წონისკენ მიდრეკილებმა უნდა შეამცირონ ცომეულის მიღება). წვნიანები მიირთვით ძირითადად ვეგეტარიანული, ბოსტნეულის (კომბოსტოს, ჭარხლის წვნიანი), ბურღულეულისა და რძის პროდუქტებისგან დამზადებული წვნიანი. უცხიმო ხორცსა და თევზის სუსტ ნახარშზე დამზადებული წვნიანი შეიძლება მიირთვათ მხოლოდ 2-3-ჯერ კვირაში. ხორცი რეკომენდებულია საქონლის, ხბოს, ბატკნის, ღორის, ქათმის, ინდაურის უცხიმო ხორცი, მოხარშული ან ჰაერღუმელში უცხიმოდ მომზადებული. თევზეული ნებადართულია ყველა სახის თეთრი, უცხიმო თევზი. კვერცხი შეგიძლიათ მიირთვათ დღეში მხოლოდ 1 კვერცხი ნებისმიერი სახით. ბოსტნეული და მწვანილი მიირთვით სხვადასხვა სახის ბოსტნეული (კარტოფილი, კომბოსტო, ყვავილოვანი კომბოსტო, ყაბაყი, გოგრა, პომიდორი, ბადრიჯანი), ნებადართულია აგრეთვე ხახვი, ნიორი, კამა, ოხრახუში, შეზღუდეთ კიტრი, მჟავე კიტრი, ლობიო, ბარდა, მუხუდო, თალგამი, ბოლოკი, მჟაუნა, სოკო, ისპანახი. ხილის წვენები და ხილი მიირთვით ნებისმიერი ხილი. შეზღუდეთ ყურძნისა და მისი წვენის მიღება. ბურღულეული და მაკარონის ნაწარმი რეკომენდებულია შვრიის (“ჰერკულესის”), წიწიბურას, მაკარონის და ვერმიშელის ფაფები და პუდინგები. ჭარბი წონისაკენ მიდრეკილების შემთხვევაში ამ პროდუქტების მიღება უნდა შეიზღუდოს. რძე და რძის პოდუქტები უცხიმო ნატურალური რძე, ხაჭო, კეფირი, მაწონი, უმარილო ყველი. შეზღუდეთ არაჟანი, ნაღები, ნაყინი. ცხიმები რეკომენდებულია ძირითადად მცენარეული წარმოშობის ცხიმები (30 გრამი დღეში). ნებადართულია კარაქი ან ერბო, დღეში მხოლოდ 20 გრამი. ტკბილეული ნებადართულია შაქარი (50 გრამი დღეში), თაფლი, მურაბა, ჯემი შაქრის ნაცვლად; ჭარბი წონის შემთხვევაში ეს პროდუქტები უნდა შეიზღუდოს. სასმელები ნებადართულია სუსტი ჩაი, ჩაი რძით, ყავა, ხილის და ბოსტნეულის წვენები, განსაკუთრებით რეკომენდებულია ასკილის ნაყენი, მინერალური უგაზო სასმელი ექიმის რჩევით. ჰიპერტონიული დაავადების მქონე ავადმყოფებისთვის განსაკუთრებით რეკომენდებულია: უმი ხილი (ბანანი, ანანასი, გარგარი, ატამი, ასკილი, ქიშმიში, გარგარის და შავი ქლიავის ჩირი) და ბოსტნეული (კარტოფილი, კომბოსტო), კალიუმის მარილებითა და მაგნიუმის მარილებით მდიდარი პროდუქტები (შვრია, წიწიბურა, ნიგოზი, ნუში), ზღვის პროდუქტები, რომლებიც, გარდა ზემოთ ნახსენები მარილებისა, შეიცავენ ორგანულ იოდს (ზღვის კომბოსტო და მიდიები). ჰიპერტონიული დაავადების დროს რეკომენდებული დიეტის ერთი დღემთელი დღის განმავლობაში შეგიძლიათ მიიღოთ: თეთრი პური - 150გ, ჭვავის პური - 150გ, შაქარი - 50გ, კარაქი - 10გ.საუზმემოხარშული ხორცი - 55გ.ზეთზე დამზადებული “ვინეგრეტი” - 180გ.ჩაი რძით - 189გ.მეორე საუზმემოხარშ­ული ქათმის ხორცი ბრინჯით.ბოსტნეულის სა­ლათა.ჩაი, პური.სადილივეგეტარიანული წვნიანი მაწვნით - 500გ.მოხარშული ხორცის კერძი და მოხარშული კარტოფილი - 55-100გ.ჟელე - 10გ.სამხარი ჰაერღუმელში უცხიმოდ მომზადებული თევზი - 85გ.ფლავი ხილით - 180გ.ჩაი რძით - 180გ.ვახშამიმაწონი - 200გ.როდესაც ჰიპერტონიულ დაავადებას თან ერთვის ათ­ეროსკლეროზი, კუჭ-ნაწლავისა და სხვა თანმხლები დაავადებები, დიეტის კორექცია ექიმმა უნდა მოახდინოს. სასურველია სხვადასხვა სა­ხის განტვირთვის დღეების ჩა­რთვა.ხაჭოს დღე: 500გ ხაჭო, 2 ჭიქა მაწონი, გაანაწილეთ 5 ულუფად. მაწვნის დღე: 1,5ლ მაწონი გაანაწილეთ 5 ულუფად.საზამთროს დღე: 1,5კგ საზამთრო გაყავით 5 ულუფად. გარგარის ჩირის დღე: 500გ გარგარი დაალბეთ წყალში და გაყავით 5 ულუფად. 3 ჭიქა ასკილის ნაყენი, სუსტი ჩაი.რძის დღე: მთელი დღის განმავლობაში მიირთვით მხოლოდ 5 ჭიქა რძე;სალათის დღე: 2-1,5კგ უმი ბოსტნეული (უმარილოდ) და ხილი მცენარეული ზეთის დამატებით, 2 ჭიქა სუსტი ჩაი - გაანაწილეთ 4-5 მიღებად. ძირითადი და თანმხლები დაავადებების მიხედვით, აგრეთვე ინდივიდუალური თავისებურების, ნაციონალური სამზარეულოს გათვალისწინებით, ექიმმა შესაძლებელია შესწორებები და დამატებები შეიტანოს დიეტაში, განსაკუთებით, როცა პაციენტს მედიკამენტური მკურნალობა სჭირდება.

როგორ ვიკვებოთ ზაფხულის მცხუნვარე დღეებში

administrator 9-09-2016, 00:12 1 207 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 ზაფხულის სიცხე ხშირად უწევს პროვოცირებას საჭმლის მომნელებელი სისტემის ორგანოთა პრობლემებს, ამიტომ წელიწადის ამ დროს განსაკუთრებული ყურადღებით უნდა მოვეკიდოთ კვების რაციონს. როგორ ვიკვებოთ ზაფხულის ცხელ დღეებში, ამის შესახებ გვესაუბრება შპს “ამტელ ჰოსპიტლის I კლინიკურის” ექიმი, მედიცინის დოქტორი ლია მინდიაშვილი. - ქალბატონო ლია, რა თავისებურებები ახასიათებს კვების რაციონს წელიწადის ცხელ პერიოდში? - სიცხეში ადამიანის ორგანიზმი გაძლიერებულად კარგავს სითხეს. ოფლთან ერთად ორგანიზმიდან ჭარბად გამოიყოფა ვიტამინები და მიკროელემენტები (განსაკუთრებით წყალში ხსნადი ვიტამინები C, B1, B2, B6 და პპ). შედეგად ორგანიზმი ეშვება, დაქვეითებულია იმუნიტეტიც. ამიტომ აუცილებელია, დროულად შევავსოთ მისი მარაგი. ამაში დაგვეხმარება სასმელები. ყველაზე უკეთ წყურვილს კლავს Cვეულებრივი წყალი ან დაუტკბობელი მწვანე ჩაი. ძლიერ სიცხეში რეკომენდებულია მიიღოთ 100-200 მლ გრილი (18-200C) სითხე ყოველ 40-50 წუთში. ოღონდ ძალიან ცივ წყალს არ გირჩევთ - იგი წყურვილს არ კლავს. ნუ იტყვით უარს წვნიან კერძებზე - სუპებზე, რომელსაც არა მარტო ტონუსში მოჰყავს ორგანიზმი, არამედ ამარაგებს აუცილებელი სითხით. ამიტომ, როგორც სპეციალისტი გირჩევთ, თქვენს მაგიდაზე სიცხეში რაც შეიძლება მეტი წვნიანი და თხევადი კერძი იყოს. თუმცა არის ერთი “მაგრამ”: არ შეიძლება ბევრი სითხე მათთვის, ვისაც აქვს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, ჰი­პერტონია, სიმსუქნე და თირკმელებთან დაკავშირებული პრობლემები.- თქვენ სითხე და თხევადი საკვები ახსენეთ. კერძოდ, რომელ სასმელებს უნდა ვერიდოთ და რომელი ვსვათ თამამად?- ერიდეთ შავ ჩაის და ყავას. ტკბილი წვენები და გაზიანი სასმელები წყურვილს ძნელად კლავს. უპირატესობა მიანიჭეთ მინერალურ წყალს და როგორც უკვე აღვნიშნე, მწვანე ჩაის. პიტნის ჩაი წყურვილის დაკმაყოფილების შესანიშნავი საშუალებაა და ამას გარდა ვიტამინების წყაროა. პიტნით შეგიძლიათ შეაზავოთ სხვადასხვა კერძიც - სიცხეში ეს შვების მომგვრელია. პიტნის ფოთლებით მოდუღებული კოჭას ჩაი ცხელ ამინდში ტონუსს შემატებს ორგანიზმს. ხილის ჭამას დილაობით გირჩევთ. სადილის შემდეგ ან საღამოს მიღებული ხილი ახდენს კუჭში დუღილის პროცესის პროვოცირებას, რაც სრულიად მიუღებელია. ფორთოხალს, ქლიავს, გარგარს, მსხალს, ატამს, ნესვს, საზამთროს და ნებისმიერ სხვა ხილს ადვილად ითვისებს ორგანიზმი, ამასთან, საზაფხულო სუფრის შესანიშნავი კომპონენტია, ავსებს რა ორგანიზმს ვიტამინებით. უპირატესობა უნდა მივანიჭოთ მჟავე ხილს, მაგალითად, მოცხარს, ხურტკმელს. ახალი ბოსტნეული ნებისმიერი სახით, სალათის ფურცლების Cათვლით, წელიწადის ამ დროს შეუცვლელია. ისინი თითქმის არ უწყობენ ხელს დუღილის პროცესს. სიცხეში Cვენს მოთხოვნილებებს ხილთან ერთად პრაქტიკულად სავსებით დააკმაყოფილებს კიტრი, ყაბაყი, ტურნეფსი, ბოლოკი, მიწამხალი (თალგამურა). არ უნდა დაგვავიწყდეს მწვანილი: მწვანე სალათა, ქინძი, ოხრახუში, კამა არა მარტო აგემრიელებს საჭმელს, არამედ ოფლის საშუალებით ორგანიზმიდან გამოძევებული მიკროელემენტებისა და მარილების შემავსებლის ფუნქციასაც ასრულებს.- საკვების კალორიულობის თაობაზე რას გვირჩევდით?- ალბათ იცით, რომ სიცხე მნ­იშვნელოვნად აქვეითებს შრომისუნარიანობას. როგორც მეცნიერებმა დაადგინეს, ენერგიის მოთხოვნილ­ება მაღალ ტემპერატურაზე 5%-ით იკლებს. შესაბამისად, Cვენს ორ­განიზმს ზაფხულში ნაკლებად კალორიული საკვები სჭირდება. მძიმე და ცხიმიანი საკვები არასასურველია. ცხიმიანი თევზი და ხორცი ჯობს მჭლეთი შევცვალოთ, ვერიდოთ საკონდიტრო ნაწარმს, პურს, პარკოსნებს, უარი ვთქვათ ბუტერბროდებსა და სწრაფი კების პროდუქტებზე. სიცხე ორგანიზმისთვის ნამდვილი განსაცდელია. ბევრს მადაც არ აქვს, ხოლო ჭამის შემდეგ მუცელში სიმძიმის შეგრძნება აწუხებს. ექსტრემალური სიცხის პირობებში ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციობისთვის უნდა გადავიდეთ კვების შერეულ რეჟიმზე, როდესაც ძირითადი საკვების მიღება გადაგვაქვს დღის შედარებით გრილ პერიოდში. მაგალითად: საუზმე - დილის 7-8 საათზე; სადილი - შუადღის სიცხის დადგომამდე 11-11.30 საათზე; ვახშამი 18-19 საათზე; ასევე შეიძლება 20 საათზე მსუბუქი წახემსება. დღე-ღამის კალორაჟი სასურველია ასე გადანაწილდეს: საუზმე - 35%; სადილი - 25%; ვახშამი - 25%; გვიანი ხემსი - 15%. - რძის ნაწარმზე რას გვეტყვით?- აქაც სიფრთხილე გვმართებს. მაღალი ტემპერატურა პროვოცირებას უწევს მიკროორგანიზმების გამრავლებას. უმჯობესია, ავირჩიოთ რძის მჟავე პროდუქტები, მაგალითად, უშაქრო კეფირი კარგად მოგვიკლავს წყურვილს, დაგვანაყრებს და აღგვიდგენს რიგი მიკროელემენტების უკმარისობას. მაგრამ ეს პროდუქტები უნდა შევინახოთ არა უმეტეს +40ჩ-ზე. ოთახის ტემპერატურაზე მათი შენახვა მიუღებელია. წელიწადის ცხელი პერიოდი შესანიშნავი დროა ზედმეტი კილოგრამების მოსაშორებლად. ზაფხულში ეს უფრო ადვილად გამოგვდის. ხილი და ბოსტნეული ამცირებს მენიუს კალორიულობას, ხოლო ფიზიკური აქტივობის გაზრდა აჩქარებს ორგანიზმში მიმდინარე ცვლით პროცესებს.- კიდევ რა უნდა გავითვალისწინოთ ზაფხულში?- წელიწადის ცხელ პერიოდში განსაკუთრებით ხშირდება ნაწლავური ინფექციებით გამოწვეული დაავადებები, ამიტომ აუცილებელია, გულდასმით და კარგად გავრეცხოთ ხილი, მწვანილი და ბოსტნეული. მალფუჭებადი პროდუქტები შევინახოთ მაცივარში. თავი ვარიდოთ კრემიანი საკონდიტრო ნაწარმის შეძენას, რადგანაც მაცივრის გარეთ მასში ბაქტერიები სწრაფად იწყებენ გამრავლებას. ვეცადოთ, მივირთვათ ახალმომზადებული კერძები, რადგან მაღალ ტემპერატურაზე ბაქტერიები სწრაფად მრავლდება ხორცში, მაიონეზში, არაჟანში. თავი ვარიდოთ კონსერვებს, მწნილებს, მარინადებს. წინასწარ ნუ შევაზავებთ სალათებს მაიონეზითა და არაჟნით. მკაცრად დავიცვათ სანიტარულ-ჰიგიენური წესები საკვების მომზადების, შენახვის დროს, პირადი ჰიგიენა. ამ შემთხვევაში ზაფხულის სიცხე მხოლოდ სიამოვნებასა და კმაყოფილებას მოგგვრით.

პროდუქტები, რომლებიც სქესობრივ პოტენციას ამაღლებს

administrator 9-09-2016, 00:10 575 რუსთავის ცენტრალური საავადმყოფო / საჭირო ინფორმაცია

 სქესობრივი აქტივობის დონეს ადამიანის ჰორმონები არეგულირებს, თუმცა არსებობს პროდუქტები, რომლებიც “სქესობრივი მადის” აღძვრას უწყობს ხელს. ამ მხრივ გამორჩეულია არაჟანი. მედიკოსებისა და დიეტოლოგების დასკვნით, მისი სისტემატური მიღება ხელს უწყობს სქესობრივი პოტენციის ამაღლებას. სქესობრივი აქტივობის შენარჩუნებასა და გაძლიერებას ხელს უწყობს ზოგიერთი ხილი: ნუში - ის მდიდარია ცილებით, E ვიტამინითა და კალციუმით, კარგი საკვებია ტვინისთვის და აძლიერებს სქესობრივ ლტოლვას. ავოკადო - მდიდარია ცხიმებით, ვიტამინებით, კალციუმით. ის კარგია სქესობრივი უძლურების დროს. ხელს უწყობს მამაკაცის სათესლე ჯირკვლების ფუნქციობას. ბანანი - სავსეა კალიუმით. მისი მიღება სასურველია უგუნებობის დროს. თუ ბანანს ძილის წინ მიიღებთ, დაძინებამდე კარგი სექსუალური მადა გექნებათ. ქოქოსი - ზრდის სპერმის რაოდენობას და წმენდს შარდის ბუშტს. თუ მამაკაცი თაფლთან შერეულ ქოქოსის წვენს მიირთმევს, სქესობრივი პრობლემებისგან დაზღვეული იქნება. ფინიკი - წმენდს სისხლს და ააქტიურებს ლტოლვას. განსაკუთრებით კარგია ერთმანეთში არეული ფინიკი, ქოქოსი და ნუში.
საიტი შეიქმნა 2016 წელს, საიტის შემქმნელი: astalavista. ყველა უფლება დაცულია
დახურვა
ჩვენს შესახებ